
Teràpia constructivista
La teràpia constructivista parteix de la idea que les persones construeixen la seva realitat a partir de les seves experiències i interpretacions subjectives del món. Això implica que cada individu és únic i percep la realitat des de la seva pròpia perspectiva. Aquest enfocament terapèutic busca ajudar les persones a comprendre i modificar els seus patrons de pensament i comportament, adaptant-se a les necessitats i circumstàncies de cada etapa de la seva vida.
Primera Visita
Fase d'Exploració
Fase de Resolució
Fase de Seguiment
Etapes del procés terapèutic
Primera visita
Aquesta és la primera i més important oportunitat per establir amb el pacient les bases del procés terapèutic. Per tal d’assolir els següents objectius:
-
Construir un espai de llibertat on el client senti que pot expressar qualsevol mena de contingut o informació. Un espai de seguretat on les seves manifestacions estan protegides per la confidencialitat. I un espai de confiança on percebi que en cap cas serà jutjat per les seves manifestacions. Sobre aquests tres pilars es construeix l’aliança terapèutica que facilitarà el treball en equip en el conjunt de les posteriors sessions.
-
Recopilar dades sobre el motiu de la consulta: identificar la demanda, explorar la història del problema, la seva simptomatologia, les atribucions o creences del pacient sobre l’origen de la seva problemàtica, i els intents de solució que ha dut a terme fins a la data de la visita. També, si es detecta un trastorn molt sever, serveix per decidir si cal derivar a un altre professional especialitzat.
-
Consensuar amb el pacient l’enquadrament del procés de psicoteràpia. És a dir, arribar a un acord sobre com es duran a terme les visites (lloc, horaris, durada i freqüència), què es pot esperar de cada visita en relació amb l’objectiu a aconseguir, quins mètodes de treball es posaran en marxa durant el tractament psicològic i quines tasques es duran a terme en el període entre una sessió i la següent.
Aquesta sessió inicial se centra a establir una aliança terapèutica basada en la confiança i la confidencialitat, recopilant informació sobre el motiu de consulta i acordant els objectius i mètodes de treball.

On
trobar-me?
Llers
Consulta privada
Carrer La Força, 4
Llers
Parking gratuit a 100 metres
Horari
Dimarts i Dijous de 9h a 14h
Dissabte de 10h a 14h
Figueres
Associació de Serveis Integrals de Futur
Carrer Sant Llàtzer, 22
Figueres
Horari
Dilluns, Dimecres i Divendres de 9h a 14h
Dilluns a Divendres de 16h a 20h
El señor Xambó me ha dado un trato excelente, muy buena escucha y me ha ayudado a que comprenda mi situación y a encontrar opciones para mejorar.
Me ha hecho preguntas que me han hecho reflexionar.
Sin duda ha sido un acierto encontrar a un profesional como él.

José Luis
Opinió a Doctoralia.es
Atención excelente. Sin duda encontré el profesional adecuado para atender mis necesidades psicológicas. Lo recomiendo al 100%

Esther
Opinió a Doctoralia.es
Estic acabant un programa de coaching amb en Josep i estic molt satisfeta: en totes les sessions he sentit que avançava a aclarir i simplificar els meus objectius i a comprendre millor el camí a fer en la nova etapa que vull viure. Én Josep significa per a mi un acompanyament de valor.

C. T.
Opinió a Doctoralia.es
Què diuen de mi?
Enfocament i metodologia
El meu treball com a psicoterapeuta combina la psicoteràpia cognitiu-conductual amb la teràpia constructivista, seguint un model centrat en intervencions breus i orientades a la solució.
-
Atenció al present i futur pròxim: Encara que la història de vida del client és important, la teràpia se centra a comprendre com el passat influeix en els problemes actuals per identificar solucions pràctiques a curt termini.
-
Potenciació de fortaleses: La teràpia posa èmfasi en les habilitats i recursos del client, identificant els obstacles per convertir-los en oportunitats de creixement.
-
Intervencions breus: La durada de la teràpia acostuma a ser de tres a sis mesos, amb un nombre de sessions adaptat a la demanda i necessitats del client.
La teràpia constructivista no només ajuda a entendre els conflictes personals, sinó que també proporciona les eines necessàries per transformar-los en oportunitats de creixement i millora.
Aquest enfocament personalitzat i integrador permet que el pacient construeixi una vida més plena, basada en la seva pròpia visió del món i les seves aspiracions.

Simptomatologia cognitiva o corporal
Ansietat, sensació de por i fòbies, dificultat per dormir o agafar el son, pensaments i/o actes repetitius, estrès per l'excessiva exigència interna a l'hora de complir amb els deures, lapsus de memòria repetitius i/o oblits de parts significatives del seu present.
Estats anímics o sentiments
Estats depressius, manca de motivació, canvis sobtats o cíclics de l'humor, irritabilitat i/o comportaments impulsius, baixa autoestima, suspicàcia envers les intencions d'altres persones, manca de control de l'agressivitat.
Qualitat de les relacions amb altres persones
Timidesa i inseguretat a l'hora d'iniciar relacions. Aïllament respecte a persones significatives o respecte al grup de referència. Por d'estar obert al compromís en les relacions de parella o íntimes.
Crisi davant situacions vitals
Dificultat a fer el dol davant la pèrdua d'éssers estimats. Gestió del procés de separació de la parella. Alteracions de l'estat d'ànim per canvi de residència o de feina. Seqüeles derivades d'haver patit episodis traumàtics. Desorientació a l'hora d'afrontar canvis existencials.

El pacient reflexiona sobre les seves experiències per entendre els significats que hi estan associats.
Construcció activa
Es té en compte l'entorn familiar, social i cultural per entendre millor la realitat subjectiva del pacient.
Contextualització
El terapeuta i el pacient treballen conjuntament per qüestionar creences i patrons de comportament disfuncionals.
Col·laboració
Es fomenta que la persona prengui un paper actiu en el seu procés de canvi. S'aprèn a gestionar de forma autònoma les emocions i decisions.
Autonomia i autoregulació